Will it make the boat go faster?

Het Engelse olympische roeiteam had nog nooit een medaille gewonnen. Toen besloten ze een tactiek te omarmen. De teamleden vroegen zich bij alles af: “Will it make the boat go faster?” Ga ik naar dat feestje zaterdag? Eet ik een zak chips leeg voordat ik ga koken? Ga ik vanavond weer lekker op de bank hangen of lekker trainen? Blijf ik binnen zitten of trek ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje lopen? De roeiers namen dan iedere keer de beslissing die de boot sneller zou doen gaan en ze wonnen olympisch goud in Sydney. Wat olympiërs kunnen, kunnen wij ook en de meesten van ons doen dat ook! In een koud donker park in de regen gaan trainen en het nog heerlijk vinden ook, zelf een rondje lopen als je een keer niet naar de training kunt. Zelf koken in plaats van steeds eten afhalen. Zo min mogelijk frisdrank en alcohol drinken. En wij weten dat dat verre van saai is. Ja, want dat is het argument van mensen om ons heen als ze zich ergeren dat wij weer aan het blaken zijn: ach joh, doe toch eens gezellig en neem ook een taartje/drankje/sigaretje. Maar dat hebben we niet nodig! Wel: een mooi nieuw hardloopjasje, misschien toch die apple watch, samen met iemand een wandeling maken ’s avonds om die 10 000 stappen te halen tijdens een leuk gesprek. Hardloopuitjes maken. Je kuiten bewonderen in de spiegel omdat ze zo lekker vorm krijgen. Vroeg in de ochtend opstaan om een rondje te joggen. Vreselijk om zo vroeg op te staan maar bij de eerste stappen voel je je een koning. Een lage rusthartstag meten. Hoe cool is dat!

Om deze levensstijl te omarmen is het handig als je gewoontes ontwikkelt, dagelijkse gewoontes die goede beslissingen uitlokken. Gewoontes die ervoor zorgen dat je goed voelt, dat je de wereld aankunt, waardoor je zin krijgt om leuke dingen te doen. Hoe kun je dit aanpakken? Door minstens drie goede gewoonten uit te kiezen, en doe ze iedere dag.
Voorbeelden van goede gewoonten:

koud (af)douchen
iedere nacht 8 à 9 uur slapen
iedere dag een ademhalingsoefening doen
een goed boek lezen
Iedere dag tanden flossen
Maak iedere dag een wandelingetje
geen tv of internet tijdens het eten
sport minstens drie keer per week
iedere dag een kleine goede daad voor iemand doen
toon iedere dag een keer interesse in wat een ander je vertelt

Drie stuks, doe ze dagelijks net zolang totdat het vertrouwd en fijn voelt en dat je het mist als het een dagje of een week niet lukt. Pak jezelf bij de lurven als dat nodig is en zeg tegen jezelf dat je ruggengraat hebt en dat ook gaat tonen aan jezelf. Will it make the boat go faster? Ja? Doen! Is het antwoord nee? Niet doen! Zo simpel kan het leven zijn.