Egmond door de jaren heen

De halve marathon van Egmond heb ik zelf, Joke, voor het eerst in de jaren 80 gelopen samen met mijn zus. Totale recreanten tussen de "professionele" recreanten, het echte funrunnen moest nog uitgevonden worden. Wat ik mij nog herinner: een startschot waarna iedereen onmiddellijk uit het zicht verdween, wij tweeën met een paar andere amateuristische recreantlopers er ver achteraan meteen de duinen. In die tijd ging het parcours andersom, je eindigde met de 7 km strand. Dat was een hel, want je zag anderhalf uur lang de vuurtoren in de verte maar dat ding kwam maar niet dichterbij. Het zand was ontzettend mul, een kraterput waar iedereen voor ons al doorheen was geploegd. Achteraf zei onze oma dat we beter onze schoenen hadden kunnen uittrekken en daar had ze een goed punt! We haalden af en toe een loper in die geparkeerd raakten in deze zandbak. Eén loper vroeg zich halfhuilend af "hoe kunnen ze ons dit aandoen?". En toen was de vuurtoren opeens heel dichtbij en finishten we op de boulevard. Geweldig, wat waren we trots op onszelf! We hadden geen idee van onze eindtijd, daar waren we totaal niet mee bezig. Ook nooit over dat concept nagedacht. Dit was in mijn eerste hardloopleven, in de jaren 80. In het jaar 2000 startte ik met hardloopgroep Westerpark en begon mijn tweede hardloopleven. Met onder andere meerdere edities Egmond.
Hieronder 2003, 2004 en 2005:

Eg0302
Eg0301

De eerste keer met Hardloopgroep Westerpark naar de halve marathon van Egmond was in 2003 en daar hebben we de twee bovenstaande foto's van: Jeroen, Renzo, Joleen en ikzelf, Joke. In die tijd hadden we ons prikbord nog niet, die werd een paar maanden later gestart met de legendarische woorden "schrijft u maar..." en dat hebben we jarenlang voluit gedaan. Van de Egmond editie 2003 heb ik dus geen verslag maar wel deze twee bovenstaande foto's.

Egmond 2004, toen gingen we met 10 lopers de beproeving aan:

Eg0401
Eg0406
Eg0405
Eg0403

Eerst een berichtje van Jasper vooraf op het prikbord:
"A.s. zondag Mens-erger-je-niet voor 10.000 mensen op het strand bij Egmond. Harde wind tegen en veel regen voorspeld, alleen de temperatuur valt mee. Ben benieuwd. Ik zie ons al in een rijtje achter elkaar lopen, zoals de wielrenners het doen. De sterksten wat langer op kop, maar wel bij elkaar blijven. Zo wordt hardlopen toch nog een teamsport. Holadiehee /Jasper. "
En dan onze eindtijden Egmond 2004:
Guido                 1.45.35
Rutger                1.57.39
Carlo                   2.06.32
Jasper                 2.10.34
Jolein                  2.14.11
Rody                   2.14.22
Jeroen                 2.17.12
Joke                    2.17.12
Willem                2.19.48
Wilma                 2.24.33

Egmond 2005 met elf lopers. Hier de prikbord-uitwisseling, foto's en de eindtijden:

Egmond 2005 Renzo remon
egmond 2005 Remon Jeroen
Egmond 2005 tent
Egmond 2005 Wilma Jasper

De Halve van Egmond 9 jan 2005:
Gert Jan       1.36.35
Guido          1.49.12
Jasper          1.54.09
Sjaak            1.55.33
Jeroen          1.57.09
Sandra H      2.00.20
Wilma           2.08.01
Remon          2.09.29
Joke              2.11.59
Eric V            2.14.26
Renzo           2.32.09

Hier zijn de berichtjes die we op het prikbord hebben geschreven rondom deze editie van Egmond:

Marjolein: "Aan alle 'Egmond-gangers': petje af voor de prestatie die jullie hebben neergezet! Ik was afgelopen zaterdag op het strand van Egmond en dat was redelijk spectaculair. Er was namelijk helemaal geen strand! Na 1,7 km door de duinen richting de zee te hebben geploegd, inclusief zandstraalsessie (ik hoef de komende week niet meer te scrubben, en je wilt niet weten waar je 's avonds het zand nog tegenkomt) kwamen we bij de plaats waar normaal het strand zou moeten zijn. Er was nu een heel smal randje waar je kon lopen en af en toe moest je heel snel omhoog klimmen om de voeten droog te houden. Ik was zo blij dat ik hier niet met duizenden m/v doorheen hoefde te rennen! Gelukkig was het zondag geen windkracht 9 meer, maar desalniettemin heb ik groot ontzag voor jullie! -- groeten, Marjolein"

Reactie Joke: "De lijst met eindtijden van Egmond is opgemaakt, en wat opvalt: van de elf lopers hebben er 5 een negatieve split gelopen (de 2e helft sneller als de 1e helft) en daar zitten alle 3 de vrouwen bij. Van de mannen hebben Gert Jan en Remon ook negatief gesplit. Sjaak, uiteraard heb ik je eigen geklokte tijd aangehouden. Het gastenboek van Egmond staat vol met boze lopers die ook niet over de finishlijn konden komen! Lijkt me een verschrikking. De laatste kilometer focuste ik volledig op de finish en de hardloopsokken die ik zou krijgen. Menig loper kon dus niet over de finish én kreeg geen sokken of te kleine sokken. Vervolgens 50 minuten in de rij voor de bussen staan. In dat opzicht was dit de zwaarste editie ooit, ondanks het prachtige harde strand!/Joke."

Eric V: "Ha Joke, ik heb je Egmondlijstje gezien. Dat beviel me vroeger wel, die alfabetische volgorde ... ;-)," eric

Joke: "Een lijstje op volgorde van prestatie durf ik wel aan: tenslotte sta ik zelf geregeld onderaan. Daarmee geef ik het goede voorbeeld! En herstel: Eric heeft ook een negatieve split gelopen. Het 60-tallig stelsel heb ik nog steeds niet onder de knie. Daarmee hebben dus 6 lopers van de 11 het 2e gedeelte sneller gelopen. Ik vraag me overigens af hoe die andere 5 lopers het voorelkaar hebben gekregen om het stuk met 7 kilometer strand met wind tegen sneller te lopen dan dat het prettige stuk door de duinen. Marjolein, ik denk dat jij het zwaarder hebt gehad op het strand dan wij. De wind was wel sterk, maar goed te doen. En het strand was heel goed begaanbaar. We hebben mazzel gehad!"/Joke.

Jasper: "1 van die 5: op het strand is inhalen geen probleem, maar in de duinen..... GRRRRR... ( ik hou me in ). -- O ja, en ik was ook eigenlijk wel een beetje moe aan het eind. -- En in het gastenboek van Egmond staat weer iemand die zich ergert aan 'die snelheidsduivels'. Zal wel consequent links gelopen hebben, die man/vrouw. -- Ergernissen, tsja, wat wil je met 12000 in dat dorp. -- Mooiste was toch het strand. 'Een dodelijke portie frisse lucht' voor een stadsmens annex huismuis." -- Jasper.

Joke weer: "De regel dat de langzamere lopers rechts moeten lopen is niet officieel. Maar het zou zeker schelen. Alleen: soms haal ik iemand in en dat kan heel lang duren. Dan lijkt het alsof we naast elkaar lopen, en dat is dan even ook zo. Bij Nijmegen lopen op die manier soms wel 5 lopers naast elkaar. Ik denk dat het enige wat je doen kan is naar kleinere evenementen gaan. Helaas weet ik geen vervanging voor lopen als Egmond, maar een alternatieve agenda zou best wat zijn. Ik begin het een beetje zat te raken die massaliteit. Maar het is ook verslavend: het liefst ben ik er weer bij vogend jaar. Over inhalen op het strand: ikzelf mis kracht en snelheid om daar in te halen. Op asfalt gaat dat toch wat makkelijker!"/Joke

Dan weer Jasper: "Uit het gastenboek van Egmond: Hallo organisatie, Ik heb hem gelopen, de 1/2 van Egmond. Helaas heb ik er 2,5 uur over gedaan en de sokken waren op. Wilt u mij een paar toesturen. Maat 42 graag. Michel van der Sluijs (6369) Kastanjelaan 5 1815 EB Alkmaar" --/-- Jasper.

En dan de foto's van de organisatie, wie spot de lopers van Hardloopgroep Westerpark:

Egmond 2005 Robert
Egmond 2005
egmond 2005 jasper
egmond 2005 jeroen
egmond 2005 sandra
egmond 2005 wilma
egmond 2005 remon
egmond 2005 joke
egmond 2005 eric v
egmond 2005 renzo