Sloterplasloop 2003

Verslag van Joke:

Vandaag heb ik voor de 5de of 6de keer de Sloterplasloop gelopen. Ieder jaar hetzelfde recept: mooi weer, veel snelle lopers van de atletiekvereniging, mooi parcours en veel vrijwilligers die ons de goede weg wezen en aanmoedigden. Hoewel er vorig jaar toen Jasper en ik hier samen liepen een vrijwilliger ontbrak op een cruciale plek, we liepen toen een doodlopende weg in. Gelukkig stond er vandaag wel iemand op die plek. Ik merkte dat ik wat snel was gestart, de eerste kilometer in 5.10 min ipv de 6 min die ik gewoonlijk loop. Het drie km punt passeerde ik na 16.55 min. Handig, die kilometeraanduidingen onderweg, je hebt lekker iets te berekenen. Na een tijdje kreeg ik de koorts te pakken: ik ga mijn record van ruim 10 jaar geleden kloppen, dat op 54.20 min staat. Het kon de hele weg niet op. Dankzij een negatieve split (jawel) wist ik zeker de tweede helft veel mensen in te halen. Bij sommigen nog een hele klus, dan was ik minutenlang bezig iemand in te halen die zwaar en moeizaam liep. Hoe is dat toch iedere keer weer mogelijk? Jeroen die bij de finish op me stond te wachten keek soms ook met verbazing naar mensen die op een tijd finishten die dik onder zijn pr lag (zijn pr staat op 47.12 minuten); mensen waarvan hij onmiddellijk op zicht zou denken dat hij zelf veel sneller loopt. Waar halen die mensen het vandaan om zo snel te lopen? Mijn eindtijd: 53.47 minuten. Yes! De afgelopen tijd ben ik niet in de buurt van geweest van zo'n eindtijd. Een paar jaar geleden liep ik de Amsterdammarathon 10 km in 1 uur en 10 seconden, ik kwam pakweg een halve minuut na Danny Blind binnen. Een gemiste kans om binnen het uur te lopen én Danny Blind voor te blijven.
Na afloop kwam Jeroen in gesprek met een haas. Dit jaar had AAC, de organisator van deze loop, het initiatief genomen om drie hazen, ofwel pacemakers, mee te laten lopen (het woord pacemaker roept een andere associatie op. Vorig jaar zaten mijn ouders naar de Londen Marathon te kijken op de BBC en ze waren vol verbazing dat de voorste atleet met een pacemaker liep).
Deze haas had zijn werk niet helemaal goed gedaan, hij was te snel gestart. Daarom "wapperden", zoals hij het noemde, een aantal mensen van zijn treintje af. Volgende keer beter besloot de haas.

Sloterplas 2003