OVER ONS

Mijn naam is Joke Hoed en het jaar 2000 ben ik begonnen met Hardloopgroep Westerpark. Ik wilde de hardloopgroep oprichten die ik zelf nog niet was tegengekomen:  een hardloopgroep waar iedereen kan meedoen. Lekker samen buiten sporten, lekker vrolijk, lekker losjes. Het maakt niet uit of je snel of langzaam bent, we zijn gewoon één team. En dat is echt mijn droom, trainingen geven waar iedereen tot zijn recht komt. Okee, je moet wel een beetje chaos aankunnen, en gewoon met de stroom meegaan maar daar krijg je ook veel voor terug als loper: aan het eind van de training ben je fris en vrolijk en kun je de wereld aan. Lopers kunnen bij de training dus altijd zelf beslissen wat voor avond het wordt. Een avond met een rustige training of een avond waar je er lekker vol voor gaat. Ik zorg ervoor dat iedereen weer goed en wel bij de finish aankomt aan het eind van de training. We doen soms mee met een hardloopevenement, hartstikke gezellig om samen heen te gaan.
En natuurlijk zijn onze lopers fantastische teamlopers. We maken samen de training! Jasper maakte in 2003 een prikbord aan op onze website waardoor we een hardloopgroep waren met onze eigen social media. En dat voordat facebook zijn gezicht liet zien.

Dat de locatie het Westerpark zou worden was meteen duidelijk: in mijn eigen buurt! Een park met een lange geschiedenis en die geschiedenis kwam in een enorme stroomversnelling met de oprichting van een kinderboerderij, de sanering van de gifgrond, een heel nieuw parkontwerp en de bouw daarvan begin deze eeuw. Hebben we allemaal meegemaakt en zien gebeuren. Steeds meer lopers die zelf op pad gingen, steeds meer sportgroepen (bootcamp, kickboksen, Mom in Balance, personal trainers, andere loopgroepen). Opeens waren we niet meer de enige sportgroep in het park, en alle andere lopers groeten deden we eerst nog wel, maar dat raakte langzaamaan uit de mode. Een andere loper groeten doe je alleen nog buiten de grotere steden en misschien zelfs dan niet eens meer. Ook het repertoire hardloopevenementen werd uitgebreid met de rokjesrun, mudrun, urban run, electric run, obstacle run, ugly sweaterrun. Dus "run" werd het nieuwe hardlopen. En nog een grote ontwikkeling: trailrunning! Overal ter wereld, zelfs in Nederland. Maar Nederlanders trailen vooral in België en terecht, België is er voor gemaakt.

Ikzelf ben begonnen met “joggen” in de tachtiger jaren. Mijn zus en ik waren geen “talenten”, we waren gewoon rustige joggers. En dat bleek een goede insteek want nu, jaren later, loop ik nog steeds mijn kilometers op rustig tempo, doe nog steeds mijn trainingen in de sportschool. Alsof de tijd geen greep op mij heeft 😉 Om me heen verandert de wereld in rap tempo, ook de hardloopwereld. En ik blijf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen. Inzichten veranderen, kennis wordt steeds specifieker, en ik leer graag bij. Wat zijn de nieuwe inzichten over voeding, over bewegen, gezondheid, trainen? Wat is onzin, wat is zinnig? Dat boeit me echt.
Ikzelf loop graag met gezelschap. Mijn pogingen in het verre verleden om bij een groep aan te sluiten faalden. Lopers liepen “hard” en met langzame lopers werd geen rekening gehouden. Dat deed me besluiten om zelf een hardloopgroep te beginnen, een loopgroep waar het niet uitmaakt of je snel of langzaam loopt. En het werkt! Al 20 jaar lang en dat maakt me erg blij.

DgTYgWcWAAAXJkf
Leukefoto-01
Duur12-sept07
SriChin-2016-mei02-Joke-Beker-1
Finish trailrun