Naked running

Graag wil ik iets zeggen over “naked running”, oftewel hardlopen zonder horloge of smartphone. Een horloge tijdens het hardlopen kan heel handig zijn. Hoe lang ben ik onderweg, wat zou mijn eindtijd kunnen worden… maar meer ook niet wat mij betreft. De hele tijd steeds precies op een voorgeschreven tempo of hartslagzone lopen en steeds op je smartwatch of smartphone kijken, dat neemt veel van je beleving van het lopen weg. En van je gevoel van tempo.
Echte dataliefhebbers kunnen heerlijk nagenieten van alle cijfers zoals pasfrequentie, in welke hartslagzone je het meest hebt gelopen, vo2 max, epoc. Dat en veel meer kun je allemaal meten en in grafiekjes terug zien maar ik denk dat maar weinig mensen daar echt iets aan hebben en er iets mee kunnen. Run naked! Of met je phone in je zak en deel je loop op strava, waarom ook niet! Heb ik ook tijdenlang gedaan, toentertijd met Nike+. Het grootste genot is het gewoon het buiten zijn en sporten. En eigenlijk is het niet zo gewoon want gemiddeld zit de nederlander 21 uur per dag binnen…
En zojuist weer een voorbeeld voorbij zien komen waar een teveel aan gegevens je in de weg kan zitten. In de Runner’s World van februari 2020 staat een interview met een tv-maakster die nu een paar jaar hardloopt, op een prima rustig tempo. Tijdens de voorbereiding op de halve marathon van Amsterdam liep ze een proefronde met haar trainer en toen haar sporthorloge uitviel “riep ik in lichte paniek uit, ik ga echt niet lopen zonder horloge, kunnen we uitstellen”. Let wel, het was een proefronde, haar trainer was bij haar, mét horloge. Wat is het punt hiervan? Ik kom dit regelmatig tegen en het blijft me verbazen. Chill out, zet de éne voet voor de ander, wees lekker in het moment.

Joke Hoed, jullie trainer