Devil’s Trails

Devil's Trail 2021

Afgelopen weekend hebben we met 17 lopers meegedaan met de leukste trail die we kennen: de Devil’s Trial Schiermonnikoog. Dit keer liepen we allemaal de 15 km, waar we twee jaar geleden nog 5 lopers op de 30 km hadden. De mooie momenten: door de kwelders, over het strand, door het bos met schattige kleine bosduintjes, dat rottige saaie stuk over een weg van betonplaten waar je de finish in de verte ziet liggen: allemaal heerlijk. Heel veel kilometers van het parcours loop je over singletrail paadjes, en je kijkt heel veel naar de grond om te kijken waar je je voeten neerzet. Dat is bij de kwelders wel eens lastig, als je dan opkijkt en er loopt niemand voor je dan weet je even niet waar je heen moet en dan loop je wel eens per ongeluk door een stuk sloot. Of je gaat met open vizier de sloot in, want je denkt als een hertje een mooie sprong te maken over greppel met water en je komt er net niet overheen. Maar natte voeten zijn geen probleem, schoenen en sokken zijn weer snel droog. Schiermonnikoog heeft het ideale strand, het is mooi breed en strak. Precies wat je wilt. Ikzelf liep de hele route met Erik Birdsong. Het grootste stuk liepen we op plek 7 en 8, er liepen 6 lopers voor ons: Niels, Jolein, Eric Oatman, Bob, Allard en Jeroen. En dus 9 lopers achter ons. Op strand werden we eerst ingehaald door Klaas Baas, daarna was Liesbeth aan zet, en dan Jet Raket. Annemieke was achter ons aan het pieken, ze was een kwartier later gestart en haalde het halve peloton in en finishte anderhalve minuut achter ons. Iedereen was goed aangekomen, echt heel goed gedaan weer van ons! Onze eindtijden en tussen haakjes de tijden van 2 jaar geleden:
Niels 1.37.10
Eric H 1.41.46 (1.56.15)
Jolein 1.50.33
Jeroen 1.52.26 (4.09.34 op de 30 km)
Allard 1.54.12
Bob 1.54.18
Jet 1.55.23 (2.03.43)
Annemieke 1.56.59
Klaas 1.58.41
Erik V 2.07.13 (2.04.16)
Joke 2.07.43 (2.32.06)
Liesbeth 2.08.21 (2.12.39)
Marina 2.20.30 (2.16.20)
Nicole 2.22.42
Kiki 2.27.34
Saul 2.27.34
Jasper 2.34.33 (2.32.06)

Het valt op dat Kiki en Saul met hun jog-wandel tactiek een vlottere eindtijd hebben dan Jasper en ik twee jaar geleden.
En we hebben weer heerlijk gegeten. Op vrijdagavond een exquise drie sterren maaltijd en zaterdag een exquis hooligan drie sterren afhaalmaaltijd. Met zelfgemaakte salades en toetjes. Zalig!
Hieronder de foto’s van de Devil organisatie, en op deze pagina onze foto’s:
https://loopje.nl/devils-trail-schiermonnikoog-2021-onze-fotos/

En zondag was Bob jarig, hij werd 66 jaar. Een leuk weetje over Bob: hij is lid van de “100 marathonclub”. Iedereen mag daar lid van worden, ook als je nog geen 100 marathons hebt gelopen. Er wordt bijgehouden hoeveel je er hebt en Bob staat op plek 55 met een totaal van 183. Daarvan zijn er 104 marathons en 79 ultra’s, langer dan de marathon. Hij wil de 200 aantikken. Ik geloof dat hij volgend weekend alweer een marathon heeft gepland.
Jesse staat er ook, met 10 marathons/ultra’s: https://www.100mcnl.nl/ranglijsten/
En een andere sportieve ontwikkeling: één van onze Schiermonnikooglopers heeft Fitness Boxing 2 aangeschaft 🙂 en heeft meteen de highscore van het weekend verbeterd. Gaming meets fitness, goed voor conditie en reflexen!

Devil's Trail Schiermonnikoog 2019

Met 16 lopers van de Hardloopgroep Westerpark gingen we op pad naar Schiermonnikoog, met twee busjes vroeg in de ochtend op pad. Twee lopers kwamen later met de auto. De boottocht, de rij voor de huurfietsen terwijl de ter-plekke-huurders stukken sneller door het proces konden gaan, de korte fietstocht naar ons huis, plekken innemen op één van de twee slaapzalen of tent opzetten op het grasveld, in het dorpje boodschappen doen en koffie drinken, verpozen in de huiskamer, koken, eten, slapen... alles is een verhaal op zich waard. De maaltijd op vrijdagavond was ongelooflijk lekker en er werd ook nog rekening gehouden met de 5 avondlopers, er kon op tijd gegeten worden. Dan de Nighttrail van 10 km. We hadden geen hoge verwachtingen van de startlocatie maar daar hadden we het mis. Het bleek een heel gezellige horeca met allemaal vrolijke lopers. Iedere 20 seconden ging er een loper op pad de nacht in, op alfabetische volgorde van de voornaam en dat gaf een leuke dynamiek. Geen drukte op het parcours en je werd zo af en toe eens ingehaald. Arnold kon met zijn A lekker vroeg weg, Jet, Jesse, Jeroen en ikzelf (Joke) gingen 20 minuten later samen weg. Hoofdlamp was zeker dat eerste deel door het bos wel handig met de rommelige ondergrond. Dan wat fiets- en wandelpaden en daar kon de lamp uit, de maan verlichtte het pad prima en je kon genieten van het donker. Het is tenslotte het donkerste plekje van Nederland. Stuk over het strand met wat helmgras, ook prima te doen in het donker. Jet was Jet Engine Raket dus die werd alleen bijgehouden door Jesse. Jeroen bleef een stukje achter mij dus we waren aan het "ratten", "running apart together". Op een gegeven moment haalde ik Arnold bij en bleef bij hem lopen. We hoorden de speaker in de verte, dus we waren er bijna. Jeroen kwam er ook bij en we waren er. Jet en Jesse stonden op ons te wachten bij de drankjes, een schaal met chocola en binnen was er warme chocolade melk met slagroom. In de supergezellige horeca. Dan door de kou weer terugfietsen. Het was een ontzettend leuk loopje, een snoepje! Graag de volgende keer met de oproep vanuit de organisatie dat er zacht licht gebruikt kan worden want de meeste lopers liepen met bouwlampen rond waar je de hele bouwput van de Noord Zuid lijn mee had kunnen verlichten. Het parcours was echt heel leuk gedaan, zeer afwisselend, soms mild uitdagend maar zeker veilig te doen in het donker. Lees verder onder de foto's.

Hardlopen
Jesse eerste stuk 30 km
Rrafaël eerste stuk 30 km

En dan zaterdag, dé dag! Na een nacht op het stilste plekje van Nederland met de beste snurkers van Nederland hadden we een gezellig ontbijt. Er werd nog last minute besloten door Rody om ook de 30 km te gaan lopen ipv de 15 km. Zo! Een afvaardiging van vijf lopers ging naar het startvak even verder. Jeroen had lekker de tijd genomen om die ochtend de boodschappen te doen met Chiel en last minute stond hij er gewoon. Stalen zenuwen! Wij stonden naast ons huis te wachten, want na 500 meter kwam de route langs. Jesse, Rafaël, Ho Jung, Rody en Jeroen kwamen op die volgorde langs (zie ook de foto's!). Het was geen grote groep lopers voor de 30 km. Het moesten wel mentaal weerbare lopers zijn want hun route slingerde heen en weer over het eiland en over hele stukken strand. Een uur later vertrok de 15 km, met elf van onze lopers. We mochten aan den lijve meemaken dat de groep al snel stil stond bij een paar hele glibberige heuveltjes die de avond daarvoor extra leken ingesmeerd met aalgladde schapenpoep, speciaal voor de devil-lopers. Menigeen ging hier onderuit waaronder ikzelf en ik werd getrakteerd op gelach (Erik!) en ik hoorde zeggen "daar hebben we helaas geen foto van" want ik stond zelf wel foto's te nemen. Hele leuke foto's overigens! Na deze gladde glippers gingen we door een prachtig gebied met heide en kwelders. Veel kwelders, plassen brak water in een zompig moerasgebied. Ook hier schijnen een paar lopers te zijn gevallen omdat ze net niet ver genoeg over de plassen sprongen. Zie ook hieronder de link naar youtubefilmpje door loper tijdens het lopen gemaakt, hij gaat lekker onderuit 🙂
Dus duinen, heide, kwelders, later ook strand en bos. Net als bij de Night Trail was er echt moeite gedaan om de lopers het mooiste te bieden. En het lijkt erop dat de 30 km lopers ook nog de zwaarste stukken hebben meegekregen. Het laatste stuk van het parcours was een stuk weg waar de wind vrij spel had en een eindsprint inzetten bleek niet zo handig want er werd ook nog een lusje over het erf en door de koeienstal aangeboden. Marina maakte daar een foto van mij, ik was even dubbel verrast! En vervolgens maakte zij een eindsprint om Jasper en mij ook bij de finish te fotografen. Prachtige foto's! Tijdens het lopen werden er ook foto's gemaakt door de organisatie en ik hoop dat die snel geplaatst worden. Dan kan ik die bij de fotogalerij zetten, zie Schiermonnikoog foto's
Hier zijn onze eindtijden:
Night Trail 10 km (ongeveer)
Jesse    1.07.45
Jet        1.07.49
Jeroen   1.13.43
Joke     1.13.45
Arnold  1.33.51

De Lucifer Trail, 15 km (eigenlijk 16 km)
Eric H         1.56.15
Jet              2.03.43
Erik V          2.04.16
Chiel           2.07.49
Annemieke 2.12.37
Liesbeth      2.12.39
Marina        2.16.20
Jasper         2.32.06
Joke            2.32.06
Arnold        2.42.21
Ruud heeft een kleinere ronde gelopen

Mozes Trail 31 km
Rafaël     3.12.22
Jesse       3.12.42
Rody       3.36.54
Ho Jung  3.40.51
Jeroen     4.09.34

Een youtube filmpje van 2,26 minuten van een loper tijdens het lopen: youtube filmpje
Nog een filmpje, ruim 8 minuten en op 2.30 min gaat deze loper onderuit in zo'n plas: youtube filmpje 2

En een verslag van Jasper, van het Battle of the Sexes blog:
The Battle of the Sexes speelde zich dit weekeinde ook af op Schiermonnikoog. Per auto, boot en fiets kwamen wij terecht in een hogedrukpan van Sociale Interaktie. Eten, Drinken, Slapen, Snurken, Wandelen, Fietsen, Kaarten, TV-kijken, ik kwam ogen en oren tekort! En toen moesten we ook nog Rennen. De Trail was een Droom, echt waar. Eigenlijk ging alles vanzelf, tot aan het Afwassen toe (is een foto van). Voor het scorebord: 36 mannenkilometers, 16 trail + 2x 10 van de trainingen.

Devil's Trail Nijmegen 2017

Vandaag met zijn vijven naar de Devil’s Trail in Nijmegen: Jesse en ik al vroeg op pad met trein en bus. Joke, Chiel en Liesbeth wat later met de auto. Jesse vertrok om halfelf voor de 42 km. Door een kleine detour van de snelle groep waar hij inzat werden dat er uiteindelijk 46. Desondanks wist hij te finishen in een snelle 4u15. Chapeau voor de Iceman alias Achilles! Ik overbrugde de 1,5 uur tot mijn eigen start in het fijne gezelschap van Arja, een bekende van mij, die ik ken via Wilma. Joke, Liesbeth en ikzelf liepen de 22,5km en Chiel de 11. Het leuke was dat we allemaal vlak na elkaar finishten. Uiteindelijk was Chiel de eerste finisher (start 13u00), eindtijd plusminus 1u35. Jeroen de tweede (start 12u00), eindtijd plusminus 2u40, Jesse de derde (start 10u30), eindtijd circa 4u15, Joke vierde (start 12u00), eindtijd circa 3u15, Liesbeth vijfde (start 12u00), maar zij liep net als Jesse een detour en liep zo'n 26 km. Tot zover de cijfers. De omgeving en het parcours maken deze Devil’s Trail tot een absolute aanrader. Veel bos, heel veel heuvels, alles onverhard, mooie smalle paadjes, echt genieten. Na afloop met zijn vijven terug in de auto was ook heel gezellig. Jesse slapend, wij ook moe, maar kletsend en vooral zeer voldaan. Topdag. Nu heel erg rozig:) Jeroen

Devil's Trail Drunense Heide 2017

Vandaag gingen Claudine, Jasper, Joke, Jesse en ikzelf met het bekende Nedcarsbusje naar Drunen in Noord-Brabant voor een Devil's trail. Om negen uur verzamelden we bij Nedcars op de Willem de Zwijgerlaan, alwaar Jasper ons naar Brabant reed. Claudine, Jasper en Joke deden de 11, ikzelf de 22 en Jesse de 33. Veel deelnemers, goeie relaxte sfeer. Nog mooier parcours. Veel bos, afgewisseld met zandvlaktes, de Drunense duinen dus. Deed me een beetje denken aan de Marathon des Sables, maar dan 20 graden frisser (alhoewel het een prachtige nazomerse dag was), veel minder hoogteverschil (maar af en toe een flinke kuitenbijter) en makkelijker zand (maar zand blijft natuurlijk zand). Jesse raffelde de 33 km af in 2u30. Ikzelf liep de 22 rond de drie uur en Claudine liep iets voor Jasper en Joke en kwam uit rond de 1u20. Jasper en Joke liepen het laatste stuk verkeerd en kunnen aldus bijna 14 km bijschrijven maar finishten desondanks toch nog binnen de twee uur. Liesbeth had al goede ervaringen met Devil's trail en ik kan dat nu beamen. Schitterende omgeving, prachtige paadjes, goed gemarkeerd, lekkere voorraadposten, alles wat een loper zich maar kan wensen. Genoten weer mensen! Jeroen