Nieuwsbrief januari 2020

Will it make the boat go faster?

Het Engelse olympische roeiteam had nog nooit een medaille gewonnen. Toen besloten ze een tactiek te omarmen. De teamleden vroegen zich bij alles af: "Will it make the boat go faster?" Ga ik naar dat feestje zaterdag? Eet ik een zak chips leeg voordat ik ga koken? Ga ik vanavond weer lekker op de bank hangen of lekker trainen? Blijf ik binnen zitten of trek ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje lopen? De roeiers namen dan iedere keer de beslissing die de boot sneller zou doen gaan en ze wonnen olympisch goud in Sydney. Wat olympiërs kunnen, kunnen wij ook en de meesten van ons doen dat ook! In een koud donker park in de regen gaan trainen en het nog heerlijk vinden ook, zelf een rondje lopen als je een keer niet naar de training kunt. Zelf koken in plaats van steeds eten afhalen. Zo min mogelijk frisdrank en alcohol drinken. En wij weten dat dat verre van saai is. Ja, want dat is het argument van mensen om ons heen als ze zich ergeren dat wij weer aan het blaken zijn: ach joh, doe toch eens gezellig en neem ook een taartje/drankje/sigaretje. Maar dat hebben we niet nodig! Wel: een mooi nieuw hardloopjasje, misschien toch die apple watch, samen met iemand een wandeling maken 's avonds om die 10 000 stappen te halen tijdens een leuk gesprek. Hardloopuitjes maken. Je kuiten bewonderen in de spiegel omdat ze zo lekker vorm krijgen. Vroeg in de ochtend opstaan om een rondje te joggen. Vreselijk om zo vroeg op te staan maar bij de eerste stappen voel je je een koning. Een lage rusthartstag meten. Hoe cool is dat!

Om deze levensstijl te omarmen is het handig als je gewoontes ontwikkelt, dagelijkse gewoontes die goede beslissingen uitlokken. Gewoontes die ervoor zorgen dat je goed voelt, dat je de wereld aankunt, waardoor je zin krijgt om leuke dingen te doen. Om samen met Rocky op een vroege ochtend door de stad te joggen.

rockyrunning03
rockyrunning01
rockyrunning

Goede daily habits: koud (af)douchen; iedere nacht 8 à 9 uur slapen; iedere dag een ademhalingsoefening doen; een goed boek lezen; iedere dag tanden flossen; iedere dag een kleine goede daad voor iemand doen; toon iedere dag een keer interesse in wat een ander je vertelt; maak iedere dag een wandelingetje; geen tv of internet tijdens het eten; sport minstens drie keer per week.
Kies minstens drie goede gewoonten uit, en doe ze iedere dag. Net zolang totdat het vertrouwd en fijn voelt en dat je het mist als het een dagje of een week niet lukt. Pak jezelf bij de lurven als dat nodig is en zeg tegen jezelf dat je ruggengraat hebt en dat ook gaat tonen aan jezelf. Will it make the boat go faster? Ja? Doen! Is het antwoord nee? Niet doen! Zo simpel kan het leven zijn.

En dan het volgende: er zijn nieuwe plannen gesmeed, en oude plannen overboord gegooid. We gaan niet naar de New York Marathon en wel naar de Amsterdam marathon. Het plan is om met een team van 21 lopers de halve marathon te gaan lopen op zondag 18 oktober dit jaar. Samen starten in het olympisch stadion, en de rustige lopers blijven het eerste stuk bij elkaar en daarna ieder voor zich. De snellere lopers meteen al "los" het loperspeloton in. Lopen door je eigen stad en dan een majestueuze finish in het olympisch stadion!
En meer nieuwe plannen: Runner's bootcamp op de zondagmiddag om 16.00 uur met 25 minuten circuittraining en een ronde hardlopen van 5 km in de maanden februari, maart en april. Als voorbereiding op de uitdagende trail van de Bouillonnante of gewoon om extra fit te worden.

En bedenk je dus bij alles: will it make the boat go faster? 🙂
Keep on running! Tot bij de trainingen in het Westerpark.

Van jullie trainer Joke Hoed