Motivatie, wilskracht, focus

Jesse in volle focus bij de Bouillonnante

Motivatie – wilskracht – focus, wat hebben deze drie met elkaar te maken? Ze zorgen er samen voor dat je epic shit (tot epische daden komt) gaat doen. Als je je motivatie voedt, dan weet je wat je wilt. Je wilt een doel bereiken, iets worden, iets neerzetten. Geen zuiger zijn maar iemand die voor de troepen uit gaat. Echter, motivatie is mooi, maar vaak van korte duur. Het moet steeds weer opnieuw gevoed worden. Wat wel blijvend is, is een gewoonte! Je spreekt met jezelf af wanneer je dingen gaat doen en dan doe je ze ook. Bijvoorbeeld trainen voor een halve marathon of een eigen bedrijf beginnen. Vroeger dacht men dat wilskracht een batterij is die leegloopt en dan weer opgeladen moet worden. Inmiddels wordt daar anders over gedacht. Wilskracht is altijd beschikbaar als je het de juiste voeding geeft, je kunt je wilskracht trainen. Om je wilskracht te trainen heb je een goede focus nodig, keep your eyes on the price en verzandt niet in je oude gehang. Meer focus betekent dat je betere beslissingen neemt, je grijpt minder snel naar een “quick fix”. Voorbeelden van een quick fix: langdurig op je telefoon scrollen, veel eten, drugs, alcohol, roken, shoppen, op de bank hangen. Precies de dingen die je waarschijnlijk niet of minder wilt doen. Dus dan kun je wel wat wilskracht gebruiken! Nog even de volgorde op een rijtje:
je voelt je gemotiveerd om iets te bereiken. Gebruik je wilskracht om goede gewoonten te creëren in je dagelijks leven. Daar heb je focus voor nodig en doe dit voor een goede focus:

–  voldoende slapen! Slaaptekort laat je je focus verliezen. Je moet eerst bijslapen anders valt er niet met jezelf te onderhandelen.

– mediteren! Mediteren verhoogt de doorbloeding van de prefrontale cortex. Mensen die structureel mediteren hebben een bovengemiddeld grotere prefrontale cortex en daarmee ook meer kracht voor wilskracht en een betere impulscontrole.

-bewegen en sporten leiden ook tot een verhoogde doorbloeding van de prefrontale cortex. Je wordt er opgewekt van, je krijgt er energie van. Je krijgt daadkracht.

– je hoofd niet over laten lopen. Piekeren kost heel veel energie. Zonde! Beter is om jezelf 5 minuten te geven om je suf te piekeren en het dan opzij te zetten. Of maak een sudoku, dan los je letterlijk iets op.

– koud douchen of koud afdouchen verhoogt je wilskracht, het verhoogt je focus. Je maakt jezelf mentaal en fysiek weerbaar. Het is veel minder erg als het buiten warm of koud is, of als het regent. Alles hoeft niet perfect of ideaal te zijn, jij gaat gewoon doen wat je wilt doen. Hardlopen in de regen bijvoorbeeld.

– stop met multitasken. Dat maakt je hoofd moe, je gaat op de automatische piloot, je neemt niet meer de beste beslissingen voor jezelf. Gelukkig mogen we nu officieel niet meer fietsen en op onze telefoon zitten. Want dat dat een slecht idee is kan iedereen zien. Focus op één taak tegelijk en doe die taak goed.

– het hebben van een goede ochtendroutine maakt het makkelijker om je dag met energie en focus te beginnen. Het wordt dan makkelijker om op te staan, je klaar te maken en op pad te gaan.

– ga veel naar buiten, ook zonder reden. Wandel als je boodschappen gaat halen, ga even een rondje joggen, maak een wandelingetje. Buitenlucht is heerlijk voor ons!

Dus creëer met goede gewoonten nog meer goede gewoonten, ontwikkel een sterke focus en leef een leven met de dingen die je graag wilt doen. Niet bankhangen maar geïnspireerd zijn, dingen doen en ondernemen. Als je creëert dan word je niet gemanipuleerd! Dan denk je en handel je vanuit jezelf en je wordt niet geleefd.

Joke Hoed, jullie trainer.